مدیریت ریسک در بازارهای مالی چیست؟

مدیریت ریسک در بازارهای مالی چیست؟

فهرست محتوا

مدیریت ریسک یکی از مهم‌ترین جنبه‌های تجارت و سرمایه‌گذاری است که به فرآیند شناسایی، ارزیابی و کنترل تهدیدات و خطرات مالی می‌پردازد. هدف اصلی مدیریت ریسک، کاهش زیان‌های احتمالی و افزایش احتمال سوددهی است. در بازارهای ناپایدار و پرنوسان کریپتو و فارکس، مدیریت ریسک اهمیت ویژه‌ای دارد.

به زبان ساده، مدیریت ریسک به معنای اتخاذ تدابیر و استراتژی‌هایی است که شما را در برابر نوسانات غیرمنتظره بازار محافظت کند. این تدابیر شامل تنظیم حجم معاملات، استفاده از دستورات توقف ضرر (Stop-Loss)، تعیین اهداف سود (Take Profit)، و تنوع‌بخشی به سبد سرمایه‌گذاری می‌باشد.


مدیریت ریسک چیست؟ — فرآیندها و روش‌های انجام به زبان ساده

در بازارهای مالی مثل بورس و فارکس مدیریت ریسک از اصلی‌ترین نکاتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. اهمیتی ندارد سرمایه زیادی دارید یا خیر؛ بدون مدیریت ریسک و سرمایه در چارچوب اصولی فعالیت مناسبی در بازارهای مالی نخواهید داشت.

چهارچوب‌های مشخص مدیریت ریسک در بازارهای مالی با دستورالعمل‌های مشخص برای نظارت دقیق ایجاد شده اند.

تحول در بازارهای مالی جهانی سبب شده است تا مهارت تحلیلی و فنی برای مدیریت ریسک‌های سرمایه گذاری ناشی از ابزارهای کمکی مالی از اهمیت بالایی برخوردار باشند.

*مدیریت ریسک نه تنها در کاهش زیان‌ها بلکه در افزایش بهره‌وری و کارایی معاملات نیز نقش کلیدی دارد. با استفاده از ابزارها و استراتژی‌های مناسب مدیریت ریسک، می‌توانید معاملات خود را هوشمندانه‌تر و با اطمینان بیشتری انجام دهید. فراموش نکنید که بازارهای کریپتو و فارکس به شدت نوسانی هستند و بدون یک برنامه مدیریت ریسک مناسب، احتمال زیان‌های سنگین بسیار بالاست.

 

ربات رایگان فارکس Onbit: ربات و اکسپرت های رایگان طلایی فارکس

 

در نتیجه یک معامله 4 احتمال وجود دارد؛

تقسیم بندی‌ها و ارزش گذاری هر کدام از دسته‌ها را مشخص کردیم.

  • احتمال اول سود خیلی بزرگ با ارزش 10 تا 60 درصد
  • احتمال دوم سود کم با ارزش 10 تا 15 درصد
  • احتمال سوم ضرر کوچک با ارزش 10 تا 20 درصد
  • احتمال چهارم ضرر بزرگ با ارزش 40 تا 50 درصد

رمز موفقیت در مدیریت ریسک همیشه در جلوگیری از شکست ناگهانی در بازار است که همان دور ماندن از احتمال چهارم گفته شده می‌باشد.

 

ربات ترید ارز دیجیتال

 

مثال مدیریت ریسک در بازار کریپتو

فرض کنید شما قصد خرید بیت‌کوین را دارید و 1000 دلار سرمایه برای این معامله اختصاص داده‌اید. برای مدیریت ریسک، ابتدا باید حد ضرر خود را مشخص کنید. مثلاً تصمیم می‌گیرید که اگر قیمت بیت‌کوین 10 درصد کاهش یافت، معامله را ببندید. در این صورت، حد ضرر شما 900 دلار خواهد بود. همچنین، هدف سود خود را نیز تعیین می‌کنید، مثلاً 20 درصد افزایش قیمت. در این حالت، هدف سود شما 1200 دلار خواهد بود. این رویکرد به شما کمک می‌کند تا در صورت نوسانات ناگهانی، زیان‌های خود را محدود کرده و سود مورد نظر خود را محقق کنید.

 

مثال مدیریت ریسک در بازار فارکس

در بازار فارکس، فرض کنید می‌خواهید جفت ارز EUR/USD را معامله کنید و 5000 دلار سرمایه دارید. برای مدیریت ریسک، می‌توانید 2 درصد از سرمایه خود را به عنوان حد ضرر تعیین کنید، یعنی حداکثر زیان قابل قبول 100 دلار است. اگر قیمت جفت ارز به طور ناگهانی کاهش یابد و شما حد ضرر خود را در 1.1900 تعیین کرده باشید، ربات یا سیستم معاملاتی شما به طور خودکار معامله را می‌بندد تا از زیان بیشتر جلوگیری کند. به همین ترتیب، می‌توانید یک هدف سود 4 درصدی (200 دلار) تعیین کنید و وقتی به آن سطح رسید، معامله به طور خودکار بسته می‌شود.

 

اهداف مدیریت ریسک چیست؟

اگر تجربه تلخ عدم موفقیت خود را در بازارهای مالی داشته اید قطعاً اکنون می‌دانید که مدیریت ریسک چقدر اهمیت دارد. در کلام کوتاه هدف مدیریت ریسک، حذف زیان مالی بزرگ است.

از دلایل شکست در بازارهای مالی عدم مدیریت ریسک صحیح است. تصمیمات احساسی و غیر عقلانی قطعاً در این بازار آسیب زا خواهد بود. معمولاً عدم استفاده از الگوی جامع برای مدیریت ریسک از دلایل متعدد شکست در بازارهای مالی همچون بورس است.

تصور کنید پس از تحلیل شما بازار همسو با تحلیل شما حرکت نمی‌کند و شما از روی ترس و یا هیجان از دست دادن فرصت خاص تصمیم نادرستی گرفته و در نتیجه حرکت ناصحیحی را انجام می‌دهید. در ساعات سرخ بازار شاهد اقدامات بدون دلیل و هدف از معامله گران هستیم که در لحظه استراتژی خود را زیر سوال می‌برند. در هنگامی که بازار وضعیت نزولی را سپری می‌کند معامله گران ممکن است تصمیمات اشتباهی گرفته و سبب شکست خود در معامله باشند.

 

مدیریت ریسک چگونه کار می‌کند؟

به طور کلی، فرآیند مدیریت ریسک شامل پنج مرحله اساسی است: تعیین اهداف، شناسایی ریسک‌ها، ارزیابی ریسک، تعریف پاسخ‌ها و نظارت. این مراحل ممکن است بسته به نوع پلتفرم یا زمینه کاری به طور چشمگیری تغییر کنند، اما اصول کلی آنها ثابت می‌ماند.

دسته بندی‌های کلی یک فرآیند مدیریت ریسک در بازارهای مالی را مشخص کرده و هرکدام را جامع شرح داده‌ایم.

1.    تعیین اهداف

2.    تشخیص ریسک‌ها

3.    تخمین ریسک

4.    تعریف واکنش‌ها

5.    نظارت

اولویت‌هایی که گفته شده است با توجه به تشخیص معامله گر می‌تواند تغییر کند. مهم‌ترین مراحل در مدیریت ریسک در 5 گام مطرح شده است که تک به تک موارد را برایتان توضیح خواهیم داد.

مقاله مرتبط: نحوه معامله در بازار فارکس

مقاله مرتبط: بهترین زمان ترید در فارکس

تعیین اهداف

تعیین هدف به عنوان اولین مرحله معرفی شده؛ حتماً باید شامل انتخاب میزان تحمل ریسک و هدف از سرمایه گذاری باشد. تاکید بر روی عوامل معرفی شده به دلیل همسویی آنها است.

اهمیت سرمایه و سپس روحیه معامله گر در میزان تحمل ریسک دخیل است. انتخاب میزان ریسک باید با محاسبه شخص معامله گر انجام شود.

میزان ریسک انتخاب شده میزان هدف بزرگ معامله گر را نیز نشان خواهد داد. ارتباط بین این دو عامل معرفی شده را در یک مثال بیان می‌کنیم. تصور کنید معامله گر با ریسک پذیری بالا هدف بالایی را برای خود در نظر خواهد گرفت و نتیجه می‌تواند برای او بسیار بهتر از شخصی دومی باشد که به دلیل ریسک پذیری پایین پس از موفقیت نیز هدف کوچکی از بازار را کسب کرده باشد.

 

ربات ترید فارکس

 

چند نمونه از خطرات مالی به همراه روش‌های کاهش آنها:

  1. ریسک بازار: یکی از راه‌های کاهش ریسک بازار، استفاده از سفارشات توقف ضرر (Stop-Loss) در هر معامله است. این سفارشات به طور خودکار موقعیت‌ها را قبل از وقوع خسارات بیشتر می‌بندند و از این طریق خطرات احتمالی را به حداقل می‌رسانند.

  2. ریسک نقدینگی: این نوع ریسک می‌تواند با معامله در بازارهایی که حجم بالایی دارند کاهش یابد. به طور کلی، دارایی‌هایی که ارزش بازار بالایی دارند، از نقدینگی بیشتری برخوردار هستند و به این ترتیب ریسک نقدینگی کاهش می‌یابد.

  3. ریسک اعتباری: برای کاهش این نوع ریسک، می‌توان از صرافی‌های معتبر و قابل اعتماد استفاده کرد. این کار باعث می‌شود که وام‌گیرندگان و وام‌دهندگان (یا خریداران و فروشندگان) نیاز به اعتماد به یکدیگر نداشته باشند و ریسک اعتباری کاهش یابد.

  4. ریسک عملیاتی: سرمایه‌گذاران می‌توانند با ایجاد تنوع در سبد سهام خود و جلوگیری از تمرکز بر یک پروژه یا شرکت خاص، ریسک‌های عملیاتی را کاهش دهند. تنوع در سبد سهام به کاهش وابستگی به یک منبع درآمد خاص کمک می‌کند.

  5. ریسک سیستماتیک: متنوع‌سازی اوراق بهادار می‌تواند به کاهش ریسک سیستماتیک کمک کند. در این حالت، تنوع باید شامل پروژه‌ها یا شرکت‌های مختلف از صنایع متفاوت باشد. انتخاب دارایی‌هایی که همبستگی کمی با یکدیگر دارند نیز می‌تواند موثر باشد.

  6. منابع ریسک: منابع ریسک می‌توانند داخلی یا خارجی باشند. منابع خارجی مانند شرایط جوی یا مشکلات فرودگاه خارج از کنترل هستند، در حالی که منابع داخلی تا حدی قابل کنترل هستند.

  7. مشکلات سطحی: مشکلات سطحی ممکن است به تهدیدات بزرگ‌تری منجر شوند، مانند تصادفات و تلفات در کارخانه یا حوادث آتش‌سوزی. شناسایی این مشکلات و ارزیابی و دسته‌بندی آنها بر اساس اهمیت و حساسیت از اهمیت بالایی برخوردار است.

پس از شناسایی ریسک‌ها، باید آنها را ارزیابی و اولویت‌بندی کرد. این فرآیند شامل تعیین احتمال وقوع و تأثیر هر ریسک است. به دنبال این مرحله، برنامه‌های مدیریت ریسک تدوین و اجرا می‌شوند. این برنامه‌ها شامل کنترل‌های امنیتی و مکانیسم‌های کنترل مؤثر برای کاهش خطرات است.

بازنویسی این متن به گونه‌ای انجام شده که جملات تکراری نباشند و محتوا به شکل کامل و دقیق منتقل شود.

 

تشخیص ریسک‌ ها در بازارهای مالی

تشخیص ریسک‌ها با شناسایی خطرات یک معامله انجام می‌شود. موثرترین عوامل در معاملات خود در بازارهای مالی را برای خودتان معرفی کنید. ممکن است دلایل زیادی را شناسایی کرده باشید و همه آنها در یک زمان در معامله شما دخیل نباشند. در نتیجه برخی از آنها به صورت غیر مستقیم و برخی دیگر به صورت مستقیم در دراز مدت بر روی سرمایه شما اثر مثبت یا منفی خواهد داشت.

تنها راه جلوگیری از ضررها داشتن قدرت پیشبینی و تحلیل دقیق بازارهای مالی است که می‌تواند جلوی حداکثر و شناخته شده‌ترین خطرات افت سرمایه را بگیرد. حادثه‌هایی همانند جنگ، درگیری میان صرافی‌ها و سایت‌های معاملات و بسیاری از اتفاقات در صف بورس می‌تواند نقش تاثیر گذاری داشته باشد. تشخیص ریسک از هر کدام از عناوین مطرح شده غیر مستقیم در کنترل سرمایه شما در مرحله دوم از مدیریت ریسک موثر واقع می‌شود.

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در فارکس

تخمین ریسک‌ها

شدت و قدرت یک ریسک در مرحله سوم مدیریت ریسک اندازه گیری می‌شود. تخمین ریسک پس از شناسایی آنها با توجه به تاثیرگذاری هر کدام اولویت تاثیرپذیری مستقیم در معاملات را مشخص خواهد کرد.

تاثیر کندی معاملات در یک صرافی شلوغ درصد بسیار کمتری تاثیر مستقیم در معاملات نسبت به یک حادثه جنگی خواهد داشت که قطعاً دامنه تاثیرات این موضوع بسیار وسیع‌تر بر روی بازارهای معاملاتی خواهد بود.

 

تعریف واکنش‌ها

برای هرکدام از پیش بینی‌هایی که در مرحله قبل انجام دادید، بایست یک پاسخ صحیحی در نظر بگیرید. مرحله پیش از ثبت تاثیر رخداد در معاملات زمانی است که باید پاسخ مشخص شده خود را اجرا کنید. واکنش‌های مشخص شده خود را رتبه بندی کنید تا انجام هر یک را در زمان مناسب و قدرت مناسب اجرایی کرده باشید.

واکنش‌های شما تاثیر بالایی در مدیریت ریسک خواهد داشت. زمان انجام واکنش‌های صحیح در مرحله وقوع موضوع حیاتی برای یک معامله خواهد بود.

 

نظارت بر ریسک در معاملات

نظارت بر روی واکنش‌ها ریسک‌ها و دلایل به صورت مرتب استراتژی مدیریت ریسک شما را در نهایت موفق‌تر خواهد ساخت. قطعاً هوشیاری در معاملات و استفاده از منابع مختلف معتبر تاثیرگذار خواهد بود.

زمان مناسبی را به نسبت میزان ریسک خود برای نظارت صرف کنید که قطعاً آماده بودن تمام مراحل مدیریت ریسک در لحظه برای اجرا به موقع آن موثر واثع می‌شود.

 

چرا مدیریت ریسک مهم است؟

اجرای یک طرح مدیریت ریسک مؤثر و شناسایی خطرات احتمالی قبل از وقوع آنها، به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد که از وقوع خطرات جلوگیری کرده یا در صورت بروز، آنها را به بهترین شکل مدیریت کنند. این فرایند به شرکت‌ها کمک می‌کند تا با ایجاد رویه‌های مناسب، تهدیدهای بالقوه را کاهش دهند و تأثیر آنها را به حداقل برسانند.

یک برنامه مدیریت ریسک قوی به سازمان‌ها کمک می‌کند تا با درک و کنترل ریسک‌ها، اطمینان بیشتری در تصمیمات تجاری خود داشته باشند. استراتژی‌های مدیریتی متمرکز بر مدیریت ریسک، به مدیران کمک می‌کند تا با اطمینان بیشتری به اهداف خود برسند و از منابع خود به صورت کارآمدتری استفاده کنند.

مزایای کلیدی مدیریت ریسک شامل موارد زیر است:

  1. ایجاد محیط کاری امن: مدیریت ریسک به ایجاد یک محیط کاری امن و مطمئن کمک می‌کند که سلامت و امنیت کارکنان را تضمین می‌کند.

  2. افزایش ثبات عملیات تجاری: مدیریت ریسک باعث افزایش ثبات در عملیات تجاری می‌شود و در عین حال مسئولیت‌های حقوقی را نیز کاهش می‌دهد.

  3. حفاظت در برابر آسیب‌های احتمالی: مدیریت ریسک به سازمان‌ها کمک می‌کند تا در برابر آسیب‌های احتمالی و تهدیدات مختلف مقاوم‌تر عمل کنند و از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری کنند.

به طور کلی، مدیریت ریسک به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد که با اطمینان بیشتری به سوی اهداف خود حرکت کنند و با آمادگی بیشتری به مواجهه با چالش‌ها بپردازند. این توانایی در درک و کنترل ریسک‌ها، کلیدی برای موفقیت پایدار و بلندمدت هر سازمان است.

 

مدیریت ریسک و انواع آن

مهم‌ترین ریسک در بازار معاملات برای اشخاص مختلف و وضعیت‌های مختلف چیست؟ معامله و سرمایه گذاری شما تاثیر پذیر هستند در مقابل ریسک‌هایی که در ادامه شرح داده شده است!

 

ریسک طبیعی بازار معاملات

هر بازار مالی که در نظر گرفته شود برای ود و معامله گرانش ریسک‌های طبیعی به دنبال خواهد آورد. با چه چیزی ریسک طبیعی بازار را کاهش می‌دهیم؟ تشخیص میزان حد ضرر و پایبندی به آن می‌تواند تاثیر گذار باشد. حد ضرر را برای خرید معامله بر روی چند درصد قرار داده اید؟ آیا به آن میزان ضرر کرده اید؟ متاسفیم بهتر است سهم خود را بفروشید زیرا بیش از این ضرر برای شما ریسکی خواهد بود می‌توانید در شرایط دیگر وارد بازار شوید.

 

ریسک نقد شدن پایین

این ریسک بسیار مورد توجه معامله گران قرار می‌گیرد. تصور کنید بازار در بیشترین ضرر تعیین شده شما هم برای فروش شما مشتری نداشته باشد! چه ریسکی بالاتر از اینکه با نقدشوندگی پایین معامله‌ای را آغاز کنید؟ ریسک نقدشوندگی پایین را کنترل کنید تا تجربه تلخ معامله را برای خود نسازید.

 

ریسک‌های عملیاتی

کل سرمایه خود را در داخل سبد دارایی که مربوط به یک شرکت است قرار ندهید. سبد دارایی شما باید از تنوع بالایی برخوردار باشد. این تنوع به جهت پراکندگی نوسانات بر روی سرمایه شما انجام می‌شود که اصلی‌ترین دلیل آن کاهش ریسک ضرر کل سرمایه در معامله است.

مدیریت ریسک در این زمان سبب خواهد شد تا با انتخاب شرکت‌ها و دارایی‌های مختلف برای خرید در یک سبد ضرر خود را مدیریت و آن را جبران کنید. هشدار! لطفاً بدون مطالعه خرید خود را انجام ندهید مخصوصاً در خرید سهام شرکت‌ها پیشینه، اهدا و ... باید مورد تحلیل قرار بگیرد. بدون تحلیل امکان پیش بینی نخواهید داشت و میزان ریسک را نمی‌توانید کاهش دهید.

 

مدیریت ریسک در بازارهای مالی

داشتن برنامه جامع گروهی و فردی نقش اساسی در مدیریت ریسک بازارهای مالی خواهند داشت. قطعاً کار ساده ای در پیش نخواهیم داشت اما نشدنی هم نیست! کارشناسان بازارهای مالی یک نظر مشترک دارند و آن این است که بیشترین قسمت از سختی تعیین حد ضرر مربوط به برنامه جامع و کلی مدیریت ریسک است.

چه استراتژی معاملاتی موفق است؟ مراحل آموزش داده شده را به درستی دنبال کنید. استراتژی موفق باید واکنش‌های مشخصی را داشته باشد. بازار معاملاتی نیازمند پاسخ‌های منطقی ای است که راهی برای مقابله با ریسک‌ها باشند.

در مرحله بازبینی استراتژی معاملات خود می‌توانید روند معامله را اصلاح کرده و نتایج را طبق اهداف مشخص شده کسب کرده و همواره نتیجه‌های درست را در استراتژی کلی خود تجربه کنید.

 

روش تدوین برنامه مدیریت ریسک شما در 5 گام اساسی ابتدا این مقاله آموزش داده شد. همواره از این گام‌ها برای معامله خود در بازارهای مالی استفاده کنید تا روند اصولی معاملات خود را حفظ کنید. بازارهای مختلف الگوهای مختلفی دارند آنها را شناسایی کرده و برای پیش بینی‌های درست‌تر مورد استفاده قرار دهید.

به دنبال آموزش‌های تحلیل تکنیکال باشید خواندن این مقاله برای درک مدیریت ریسک کافی است. برای استراتژی‌های شخصی خودتان تشخیص روند بازار مهم است. برای یادگیری تردید نکنید!

اخبار و حاشیه‌های مرتبط با سرمایه خود را همواره بررسی کنید و تغییرات را به درستی پیش بینی کرده و مدیریت ریسک را انجام دهید.

جمع‌بندی

کسب سود یک مرحله بعد از پشت سر گذاشتن ضرر نکردن است. اگر با مدیریت ریسک بتوانید ضرر نکنید قطعاً با استراتژی‌هایی که بعد از آموزش‌های اصولی برای خود تعیین کرده اید کسب سود خواهید داشت.

از مدیریت ریسک در بازارهای مالی هرآنچه که باید گفته شد اگر سوالی دارید بهتر است آن را در فرم انتهای مقاله ثبت کنید تا کارشناسان پاسخ شما را در سریع‌ترین زمان ممکن در همین صفحه قرار دهند.

 

 

 

ثبت نظر/سوال

اگر سوال فنی و تکنیکالی ، نظر یا ابهامی در خصوص این مقاله دارید با ما در میان بگذارید. تیم تحلیل آنبیت به شما پاسخ کامل خواهد داد.